Innan operationen

Så förbereder du dig inför operationen

Om ditt husdjur har en tid inbokad för en behandling eller operation av något slag som kräver narkos är det några saker som är viktiga att tänka på. Läs gärna igenom texten nedanför för att minimera risker i samband med ingreppet. Här följer några goda råd som säkerställer att du upprätthåller en god säkerhet för ditt djur och minskar risken för missöden under operationen.

Blodanalys

Se till att göra en blodanalys innan operationen för att ta reda på vilken blodgrupp ditt husdjur har. Det är nämligen inte ovanligt att djur kommer att behöva en blodtransfusion under kirurgiska ingrepp. Därför är det viktigt att den veterinär som utför ingreppet känner till blodgruppen så att denne har möjlighet att ge ditt djur blod av rätt typ. Att ge blod av fel typ till ett djur är lika farligt som det är för oss människor.

Grundläggande hälsoundersökning

Innan veterinären ger ett djur narkos ska djuret ha genomgått en grundlig hälsoundersökning. Det här är viktigt eftersom undersökningen kan avslöja eventuella komplikationer och åkommor som kan orskaka problem under narkosen. Vissa djur är till exempel allergiska mot narkosmedlet och andra kan ha oupptäckta hjärtfel som innebär att narkosen är förenad med stora risker.

Sammanfattnings kan man säga att djuret bör kontrolleras på precis samma sätt som en läkare skulle ha kontrollerat din fysiska status innan en operation. Det är precis lika viktigt!

Man bör emellertid tänka på att en blodanalys och fysisk undersökning aldrig helt kan eliminera risker för att komplikationer tillstöter under operation. Inga kirurgiska ingrepp är helt risk fria. Men att analysen av blodet tillsammans med en ordentligt genomförd hälsoundersökning minskar risker väsentligt och gör det möjligt för veterinären att vara förberedd på vissa problem. Då blir det också betydligt lättare att göra något åt saken ifall något skulle hända under operation, något som kräver extra behandlingsinsatser.

Vi rekommenderar att följande analysformer av djurets blod utförs innan operation om det rör rid om unga och förhållandevis friska djur:

  • Kontroll av organfunktioner (lever- och njurenzymer, blodsocker och vätskebalans)
  • Hematologi (blodbrist, infektion, koagulation)
  • Elektrolyter (vätskebrist)

När det gäller äldre djur och djur med försämrad hälsa rekommenderas följande. B

  • Organfunktioner (lever-, njur- och bukspottkörtel enzymer, blodsocker, vätskebalans).
  • Hematologi (blodbrist, infektion, koagulation)
  • Elektrolyter (vätskebrist)

Din veterinär kommer i regel att fråga dig ifall du vill utföra de här tester innan operation. Vårt råd är att tacka till samtliga kontroller. Det kostar visserligen lite mer, men det innebär också att din veterinär har betydligt bättre möjligheter att hjälpa djuret om något oväntat inträffar. Innan operationen/narkosen kommer Du få göra ett val om Du önskar att testet blir utfört.

Mat och dryck innan narkosen

Precis som för människor finns det restriktioner för när och vad djuret får äta före ingreppet. Grundregeln är att ditt djur ska vara på fastande mage i minst sex timmar innan operationen. Se därför till att ta bort mat hemma dagen innan operationen (om den är på morgonen). Ta även bort plocka bort ätbara saker som ligger framme i lägenheten. Två timmar innan operationen bör du även plocka bort vattenskålen och eventuella fyllda vattenglas om djuret har för vana att dricka ur dem. Det enda undantaget från den här regeln är kaniner som kan äta och dricka som vanligt innan operationen.

Tvätt innan operation

Ditt djur kommer att tvättas och rakas (på det området av kroppen där ingreppet ska göras, de rakar inte hela djuret om det inte är absolut nödvändigt) på veterinärkliniken före ingreppet. Men det kan ändå vara värt att underlätta veterinärernas arbete genom att tvätta djuret själv innan ni åker till kliniken. Bad är i regel endast nödvändigt för hundar men vissa långhåriga katter kan behöva mer grundlig pälsvård. Rengöring av pälsen är tillför att säkerställa att djuret är så rent så möjligt och därmed risken för infektioner.

Rasta djuret

Se till att djuret har gått på toaletten innan operationen. Har du en katt så kontrollera om den har använt en lådan, har du en hund bör du gå ut med den kort innan operation och se till att den kissas och bajsar. Det är att föredra att djuret slipper göra ifrån sig på operationsbordet. Efter operationen kommer djuret få dropp för att se till att vätskebalansen är i sin ordning.